Ik ben zorgverlener
Veelgestelde vragen
Soms komen er tijdens de vulprocedure een klein aantal luchtbellen in de medicatieballon. De grootte van de luchtbel is ongeveer 0,2ml, vergelijkbaar met een erwt. Deze luchtbellen verdwijnen na verloop van tijd door de rubberwand van de ballon. Door het ontwerp van de elastomeerpomp kan de luchtbel niet in de infuuslijn komen. Twijfelt u toch, overleg met uw thuiszorgverpleegkundige.
De infuusmedicatie heeft een bepaalde dichtheid. Is de vloeistof koud, dan is de dichtheid van de vloeistof hoger en loopt de infuusmedicatie trager uit. Is de vloeistof warmer, dan is de dichtheid lager en loopt de vloeistof sneller in.
De volgende factoren hebben invloed op de inloopsnelheid:
- Koorts = Elastomeerpomp loopt sneller in
- Warme kruik / naast een verwarming zitten / onder een warme deken = Elastomeerpomp loopt sneller in
- Direct in het zonlicht staan = Elastomeerpomp loopt sneller in
- Buiten in de kou = Elastomeerpomp loopt langzamer in
- * Easypump te laat uit de koelkast gehaald = Elastomeerpomp loopt langzamer in
De medicatieballon zal kleiner worden. Dit kan soms lang duren, omdat in sommige gevallen de elastomeerpomp slechts 5ml per uur inloopt. Het is mogelijk om de elastomeerpomp te wegen. Vind je dit een prettige manier om de werking te controleren, dan weegt u de elastomeerpomp voordat u hem aansluit en controleert u dit tussentijds na bijvoorbeeld 4 uur. Is er geen verschil in gewicht, bel dan uw thuiszorgverpleegkundige.
Het is normaal als er nog een klein beetje vloeistof in de elastomeerpomp en de infuuslijn zit en kunt u de elastomeerpomp verwisselen voor een nieuwe. Twijfelt u of er nog te veel vloeistof in zit, dan heeft de elastomeerpomp mogelijk te traag ingelopen. Dit is in de meeste gevallen geen probleem, maar overleg voor de zekerheid even met uw thuiszorgverpleegkundige.
De elastomeerpomp kunt u bij het (plastic) huisvuil weggooien. Zit er nog veel infuusvloeistof in de elastomeerpomp? Hou deze dan apart, in overleg met de thuiszorg zal deze pomp bij de lokale apotheek kunnen worden ingeleverd voor vernietiging.
Baxter elastomeerpomp
De Folfusor/Infusor bevat geen metaal en is dus geschikt om door een MRI-apparaat te gaan. De Intermate is NIET VEILIG voor de MRI, omdat de flowrestrictor van roestvrij staal is gemaakt. De Baxter elastomeerpomp kan mee een hyperbare kamer in.
Easypump elastomeerpomp
Er zijn geen metalen onderdelen in de Easypump verwerkt die de MRI kunnen beinvloeden en kan dus mee tijdens een MRI. De Easypump kan helaas niet in een hyperbare kamer, omdat er een verandering komt in de omgevingsdruk. Dit heeft invloed op de werking en de afgiftesnelheid van Easypump.
Twijfelt u toch? Overleg even met uw thuiszorgverpleegkundige.
Twijfelt u over de werking van de elastomeerpomp of heeft u een andere vraag? Overleg dan altijd met uw thuiszorgverpleegkundige en bewaar de elastomeerpomp voor eventueel onderzoek.